Nuffnang...

Followers

::Dapur Chugie:

HAK CIPTA TERPELIHARA

- Segalanya tentang makanan-


Saturday, October 30, 2010

Bingka roti berjagung..

Salam..
owh...ini pun 1st time buat tau!
mulanye kawan se opis ni yang cuba buat..
die bawa ke opis utk kami rasa,
memang sedap!
terus lah hati ni teruja nak cuba..
dengan kesungguhan dan bahan2 yang tak di sukat dengan betul,
Bingka ni agak lembik.. tp sedap tau! :D

~Bingka Roti Berjagung~
Bahan-bahannya:
UHT fresh milk,
telur,
Roti,
Jagung dalam tin,
garam,
gula,
tepung,
butter...
Caranya,
Pukul telur dan butter yang dah di cairkan,
masukkan pula gula dan pukul..
masukkan susu, garam, tepung..
~carik2kan roti, kemudian siram dengan adunan tadi.. biarkan roti dalam 15-20 minit.
kemudian barulah masukkan jagung dalam tin tadi, dan bakar selama sejam.
adunan yang sedang di bakar...

yep! dah siap bakar pun...

masa tengah panas2 tu, memang sedap makan tau!
kalau nak sejukkan pun bleh jugak..
ikut selera masing2!!

sekian dulu,
-chugie-


Friday, October 29, 2010

Lepat Pisang..

Salam..
1st time buat lepat pisang, x menjadi sebab kurang tepun!
2nd time buat baru jadi... alhamdulillah.
lepat pisang 1st time buat, tak berapa nak jadi..
Jom tengok bahan2 lepat pisang!
kelapa parut yang dah di gaul dengan garam.

pisang yang dah di lenyek
+
tepung gandum
+
sedikit tepung beras (sikit je tau!)
+
Gula
+
sedikit garam

kemudian daun pisang...
gambar atas ni sesi melipat lepat! :D

ini pulak sesi nak mengukus lepat2 tu..
kejap je dah masak!
sedapnye kalau makan masa tengah suam2 kuku..
lepat pisang berinti kelapa memang best tau!
menyengatttttttttttttt!!
jom lah try buat lepat pisang!!
-chugie-





Friday, October 22, 2010

Telur dadar sempoi

Hait!! yeay... akhirnye dapat upload telur dadar ni.
Antara resipi kegemaran kami sekaluarga.
Sangat sempi ok!
Bahan2nya..
~telur
~bawang besar
~tomato
~Cili
~sedikit garam..
~Minyak (sedikit)
Cara2nya:
~Pukul telur
~Hiris Bawang dan cili merah
~Hiris besar Tomato
masukakn sedikit garam da pukul hingga sebati..
Panaskan minyak, dan goreng dadar...
sebelum angkat tu, potong2 skit, tapi jangan hancur..
Perghhhhh memang layan makan dengan nasi panas2!
Sekian dulu..
-Chugie-

bestnye...!!