yeay!! nyum..nyum...
Bahan untuk sambal sotong,
Sotong dalam 6-7 ekor yang saiz besar - di potong ikut saiz yang di kehendaki
1 ulas Bawang Besar di hiris
Minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam,gula dan Pak aji (jika mahu)
Bahan2 untuk di blend:
Cili kering (6-7 sudu makan)
Bawang Merah 4 biji
Bawang Putih 3 biji
Sedikit Belacan ( dalam sebesar ibu jari tu je)
Cara Penyediaannya,
1. Panaskan minyak, bila dah panas, masukkan bahan2 yang di blen tadi..
2. Masukkan juga garam, gula dan bahan perasa (jika mahu). Goreng hingga cili masak..
3. Bila cili yang di goreng tu dah pecah minyak, masukkan pula sotong tadi kemudian kacau sebati..
4. Last sekali masukkan air asam jawa, dan biarkan hingga agak pekat.. depends kepada citarasa anda sama ada mahu berkuah atau inginkan nye agak pekat..
lepas tu boleh lah ngap! heheheh.. sedap kalau makan dengan nasi panas.. wo! leleh air liuq den..
tips: aku x masukkan air ye, sebab asam jawa tu pun dah berair, + sotong bila di masukkan kedalam cili tu, die akan kuar kan lagi air.. so, x payah ler letak air lagi.. kn?
No comments:
Post a Comment