Nuffnang...

Followers

::Dapur Chugie:

HAK CIPTA TERPELIHARA

- Segalanya tentang makanan-


Wednesday, April 21, 2010

Sambal Sotong


..SAMBAL SOTONG..

yeay!! nyum..nyum...

Bahan untuk sambal sotong,

Sotong dalam 6-7 ekor yang saiz besar - di potong ikut saiz yang di kehendaki

1 ulas Bawang Besar di hiris

Minyak untuk menumis

Sedikit air asam jawa

Sedikit garam,gula dan Pak aji (jika mahu)

Bahan2 untuk di blend:

Cili kering (6-7 sudu makan)

Bawang Merah 4 biji

Bawang Putih 3 biji

Sedikit Belacan ( dalam sebesar ibu jari tu je)

Cara Penyediaannya,

1. Panaskan minyak, bila dah panas, masukkan bahan2 yang di blen tadi..

2. Masukkan juga garam, gula dan bahan perasa (jika mahu). Goreng hingga cili masak..

3. Bila cili yang di goreng tu dah pecah minyak, masukkan pula sotong tadi kemudian kacau sebati..

4. Last sekali masukkan air asam jawa, dan biarkan hingga agak pekat.. depends kepada citarasa anda sama ada mahu berkuah atau inginkan nye agak pekat..

lepas tu boleh lah ngap! heheheh.. sedap kalau makan dengan nasi panas.. wo! leleh air liuq den..

tips: aku x masukkan air ye, sebab asam jawa tu pun dah berair, + sotong bila di masukkan kedalam cili tu, die akan kuar kan lagi air.. so, x payah ler letak air lagi.. kn?

No comments:

Post a Comment

bestnye...!!